Min bakgrund

Jag är en kreativ tjej som är född 1987 i Västerås.

Har alltid vart kreativ sen barnsben. Ritade, gjorde kompisarmband, sydde, målade och allt möjligt när jag var mindre. När jag var runt 9år bestämde jag mej för att lära mej göra ”trådflätor” i håret, sådana som alltid finns på marknader och kostar ca 50kr. Självklart så var det lillasyster som blev försökskanin. Efter lite pill och trassel (och förmodligen lite gnäll från syrran) hade jag lärt mej göra ”trådflätor”, som jag gillar att kalla dom. Efter att ha lärt mej denna sak så var det ganska ofta som både syrran och kompisar var dekorerade fint i håret med olika färger. När jag hade gjort detta ett tag så klarade jag även av att göra trådflätor på mej själv.

När jag sen blev 11år blev jag och kompisen trötta på våra frisyrer en kväll. Så det började letas i skåpet hemma efter mammas frisörsax och kammen togs fram. Kompisen var frivillig till att bli klippt. Så jag blev så glad över att jag fick träna på henne innan jag försökte på mej själv. I slutet var hon nöjd, och jag fick till min egna frisyr ganska bra själv. Den som var mindre glad var självklart min mamma. Men hon kom över det ganska snabbt. Efter ytterligare några klippningar på kompisen, mej själv och lillasyster (stackars Jonna som alltid fick vara försökskanin!) fick jag börja klippa mammas hår också.

Börjat högstadiet och ska ut på praktik på vårterminen. Valet var inte så svårt, frisör salong blev det! Fick vara med mycket och titta och få saker förklarade för mej. Fick ju inte göra så mycket mer än att sopa golvet, tvätta och föna håret på kunderna och liknande, men jag trivdes väldigt bra med att bara få vara där eftersom att jag lär mej saker ganska snabbt, även om jag bara tittar. Så under denna period var det en hel del kompisar som kom med nya frisyrer klippta av mej. Började nu med att färga hår på andra och mej. Inbakade flätor (corn rows) var också något jag lärde mej under detta år.

Nästa vända hos en frisör salong var också praktik. Då var jag 17år och gick i gymnasiet. Gick på ett liknande IV program, där vi hade praktik minst 3 dagar i veckan. Anledningen till varför jag gick detta program var för att jag inte visste vad jag ville med mitt liv. Jag stod och valde mellan att börja på Frisör linjen eller Hotell & Restaurang. Till slut så blev det Hotell & Restaurang eftersom att jag kom fram till att frisör yrket inte var för mej. Det är mer en hobby jag har som jag väljer själv när jag vill hålla på med. Var rädd att jag skulle tröttna på det ganska fort om det helt plötsligt blev något som jag var tvungen att hålla på med varje dag.

Något år efter detta blev jag väldigt intresserad av rastaflätor. Hittade en tjej som gjorde flätor på mej. Men jag tror aldrig jag har varit med om något så dåligt arbete! Redan efter några dagar började flätorna släppa. Så den här gången hade jag inget val, nu var jag tvungen att lära mej göra rastaflätor för att kunna fixa ordning på min så kallade frisyr! Det tog inte lång stund innan jag förstod hur det hela funkade, så jag började fläta om alla flätor på mej själv. Efter någon månad kom jag fram till att det var ganska kul med att göra flätor. Så, som vanligt, blev syrran offer. Nio timmar senare hade jag gjort blonda fina flätor på henne. Folk såg bilder på flätorna, sen kom förfrågningarna om jag ville fläta dom också. Varför inte? Extra pengar är alltid bra tänkte jag…..

När jag kände att det började bli lite enformigt med bara rastaflätor började jag kolla runt lite på internet vad det fanns för roliga saker att göra med sitt hår. Hittade då fakta om lösdreads/syntetdreads. Rotade fram lite löshår som blivit över från någon flätning, kam och hårfön. Två timmar senare hade jag gjort min första lösdread. Tog någon vecka innan jag fått ihop en hel uppsättning. Sen yttligare några timmar innan jag fick i dom i mitt egna hår. Men jag var väldigt nöjd med resultatet!

Så vid 18år ålder kunde jag klippa, färga, göra corn rows, rastaflätor och lösdreads. Att jag sen kom in på hårförlängning var en ren slump. Lillasyster var och limmade dit en hårförlängning på en salong. Det visade sej att dom inte riktigt hade informerat henne om hur länge det skulle sitta kvar, så hon var väldigt besviken när håret började lossna efter ca fyra dagar. Pratade sen med en kompis som skulle till samma salong och göra en förlängning med weaving metoden (när man syr fast löshåret). Så jag följde med henne dit för att se hur det hela funkade. Senare den kvällen hade lillesyrran sitt hår fastsytt och var jätte nöjd!

Metoden med microringar tog ett tag innan jag lärde mej. Det var väl mest min nyfikenhet som gjorde att jag hittade den metoden. Ville hitta något smart sätt att sätta in färgade slingor i mitt hår, eftersom att jag är väldigt mörkhårig, och då är det ganska jobbigt att färga så det blir vita eller färgade slingor. Så lite letande på Internet så var detta den bästa metoden jag hittade.

Våren 2007 upptäckte jag något som heter smältringar. Det sitter bättre än microringar och dom är lätta att ta ur håret.

Juli 2008 fick jag ett startkit för att göra gelé naglar. Anledningen till varför jag började med detta var väl mest ren nyfikenhet. Insåg ganska snabbt att det var ganska kul och det finns en ganska stor marknad för detta, och kom fram till att jag vill jobba även med naglar i framtiden. Men tyvärr hade jag inte ekonomin till en utbildning just då.

Under 2008 fick jag även upp ögonen för keratin vax/nagelslingor. Tyvärr så gillade jag inte denna metod alls då det var kladdigt och många hade problem med att få ut det ur sitt egna hår. Nu har jag däremot hållit på med det ett tag och provat lite olika vax och removers, och konstaterat att det är den bästa metoden, om man har bra produkter som man använder rätt.

Sommaren 2009 var det en kompis som behövde hjälp med sitt hår ganska akut, då hon precis hade kammat ur sina dreads som hon haft i några år. Hennes hår var tyvärr ganska tunt och slitet på grund av detta, så vi ville inte använda oss utav weaving metoden, och hon hade inte råd med slingor just då. Så vi kom fram till att vi skulle ge oss på lim metoden. Med lite övning och vägledning så hade jag även klarat av den metoden!

September 2009 gick jag en intensivkurs för gelé naglar. Den utbildningen gav mej tyvärr inte så mycket förutom mindre pengar i plånboken och erfarenhet utav dåliga och oseriösa utbildningar.

September 2011 var det dax igen för en utbildning, denna gången seriöst. Började då på KN Nailproducts som är en SANSA godkänd skola, vilket innebär att utbildningen uppfyller vissa krav i läroplanen. Förutom hur man bygger naglar gick vi även igenom hud, anatomi, sjukdomar, hygien m.m. I oktober 2011 gjorde jag mitt teoretiska och praktiska prov, klarade båda delar galant och fick mitt efterlängtade diplom.

Medan jag gick min nagelutbildning på KN Nailproducts blev jag presenterad för ögonfransförlängning, då dom även har denna utbildningen. Bestämde mej då för att lära mej det direkt efter avslutad nagelkurs. Sen oktober 2011 utför jag även ögonfransförlängningar, och har diplom att visa upp.

År 2012 påbörjade jag min frisörutbildning på Komvux. Skolan blev klar juni 2013 och jag måste nu ut på salong och jobba som lärling i 3000 timmar (ca 1,5år heltid). När lärlingstiden är avklarad har jag möjlighet att göra gesällprovet, som visar att jag är en behörig frisör med de kunskaper som krävs.

Sen 2009 jobbar jag deltid natt på Statoil, för att få ekonomin att gå ihop.

Jag försöker hela tiden att utvecklas inom skönhetsbranschen när det gäller tekniker, metoder och produkter. Det som styr är efterfrågan och min nyfikenhet. Självklart dyker det alltid upp nya spännande saker att prova på!